Ανησυχία για φαινόμενα υπεραλίευσης στο Αιγαίο

Ανησυχία για φαινόμενα υπεραλίευσης στο Αιγαίο

Αρ. Πρωτ. 1714/25.08.2010

Προς Υπουργούς:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί επιστήμονες για τα εκτεταμένα φαινόμενα υπεραλίευσης που παρατηρούνται στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να καταγράφονται αλλαγές στα ιχθυοαποθέματα και στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχεδιασμός ενός δικτύου θαλάσσιων προστατευμένων περιοχών στις Κυκλάδες», για τα έτη 2007 και 2008 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της ποσότητας των αλιευμάτων, ενώ από τα 34 είδη που έχουν καταγραφεί και κάποτε αλιεύονταν με αφθονία, σήμερα τα περισσότερα από αυτά είναι πλέον σπάνια. Ανάμεσα στα αίτια που έχουν επηρεάσει τα ιχθυοαποθέματα του Αιγαίου, αναφέρονται η υπεραλίευση ή ακόμη και η χρήση παράνομων μεθόδων αλίευσης.

Για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινόμενων σε χώρες της δυτικής μεσογείου όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν δημιουργηθεί δίκτυα θαλάσσιων καταφυγίων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση και σε ότι αφορά στη βιοποικιλότητα και το αλιευτικό απόθεμα. Ωστόσο, στην ανατολική Μεσόγειο, στις θάλασσες της χώρας μας δεν υπάρχουν σήμερα δίκτυα θαλάσσιων καταφυγίων.  

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων υπεραλίευσης που παρατηρούνται στις ελληνικές θάλασσες;

- Για ποιους λόγους δεν έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας δίκτυα θαλάσσιων καταφυγίων για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση των θαλάσσιων αποθεμάτων; Εξετάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο ανάπτυξης τέτοιου είδους θαλάσσιων καταφυγίων σύμφωνα με το παράδειγμα των άλλων μεσογειακών χωρών;

Απαντήσεις Υπουγείων